Menu

Synger om identitet og selvrespekt!

Nina Jebens lette lenge etter en god mulighet for å gå videre med musikken sin. Hun har nå etablert «Ruija» gruppen, sammen med sine fem kvener i Tromsø. Gruppens musikk handler om historier om undertrykkelsen av kvener. Derfor velger hun sammen med sine venner å synge om identitet og selvrespekt. Det bandet har skapt sammen er unikt både for musikkmiljøet i Norge og for Nina som artist. Her får vi en smakebit: «Ka sir du søster, det e’kje tell å tru, kordan har vi havna der som vi e nu. Søster og bror det e’kje tell å tru, kordan har vi havna der som vi e nu.»

Ruija synger for identitet

Skal du ut på festival med ungene kan det være godt med noen kule klær, se kidsbrandstore.no sin hjemmeside. Nina er blant annet gift med gitaristen i bandet, da er det vanlig med litt småkrangling. Nina sitt fokus på kvener startet ikke hun selv hørte sin mann og resten av bandet småprate på kvensk. Det startet heller tilfeldig enn en intensjon fra starten av. Dette gav henne derfor ideen om å fremføre sine sanger i lag med. Eskild Johansen skulle egentlig bare være gitaristen til Nina, men så startet de heller dette musikkprosjektet med en felles interesse for låtskriving. Nina var egentlig litt skeptisk til Eskilds låtskriving med det første, slik at hun nesten avslo han med det første.

Nina er ikke kvensk, men har selv gjennomgått en identitetskrise og nok å tilføre bandet. De har som et band, smeltet sammen sterke temaer kombinert med melankolske melodier. Selv om Nina ikke er kvensk, så tilhørte oldefaren hennes Jebens-slekta som var rike forretningsfolk, mens oldemoren var fra arbeiderklassen i Tromsø. Oldefaren ble blant annet forvist etter å ha fått et barn utenfor ekteskapet. Historien har derfor noe til felles med hva kvenene opplevde av undertrykkelse og ikke få være den de egentlig er. Musikkens sjanger er visepop og rock med et innslag av kvensk folkrock.

God stemning på konsert.

Musikken handler om hvor man kommer fra, men også om hvordan mennesker behandler jorda i visen «Se til stjernen». Her berøres det religiøse temaet om skapelsesberetningen, og en følelse av håp om en egen livsreise. Hvordan man skal kunne ta vare på miljøet, noe som føres til at man må ofre noe materielt og heller ta vare på våre andre verdier. Viktige verdier som kultur, røtter og ikke minst identitet.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *