Menu

Joachim Nielsen

Man trenger ikke nødvendigvis være en dedikert rockefan for å ha et forhold til Joachim Nielsen, også kjent som Jokke. hans liv og karriere er nå en stor og viktig del av norsk rockehistorie, og begge fikk en altfor tidlig slutt. Sammen med Jokke & Valentinerne, og senere Jokke med Tourettes, malte han ærlige og usminkede selvportrett og speilet samfunnet på en måte som fortsatt inspirerer norske artister på tvers av sjangere. Jokke var en person man enten kjente igjen seg selv i eller kjente igjen en gammel venn i, uansett om man levde samme livsstil eller ikke.

Ettermælet lever videre

Jokke viste oss livets skyggeside gjennom en ofte ganske humoristisk, om enn mørk, linse. Selv om Jokke gikk fra oss i 2000 lever fortsatt hans ånd videre i andre former. broren Christopher er mannen bak blant annet tegneserien og animasjonsserien To Trøtte Typer og animasjonsfilmen Slipp Jimmy Fri. Christopher Nielsen fanger i sin kunst mye av det samme miljøet og det samme samfunnslaget, som broren gjorde i musikken sin. Hans skaperverk kjennetegnes også av mørk humor blandet med skitten sosialrealisme. Christopher har også skrevet manus til teaterstykket Verdiløse Menn, som tar tittelen sin fra en av Jokkes største låter, og som Christopher ble tildelt Ibsenprisen for i 2009. Over en hel vegg på Popsenteret finner du også Superstar Pinball, et gigantisk flipperspill designet, tegnet og lydlagt av Christopher Nielsen. Spillet tok fem måneder å lage, og er en karikert fremstilling av en rockestjernes liv og karrière, med oppturer og fallgruver.

Alt har sin pris

Broken guitar on the street in the rain.

Selv om den beste musikken fra Joachim Nielsen ble til på grunn av hans rusproblemer og livsstil, så var det dessverre også det som endte livet hans. Det finnes et ordtak som sier at flammen som brenner sterkest også brenner ned raskest, og det var kanskje sant i Jokkes tilfelle. Den 17. oktober 2000 – på permisjon fra klinikken han var innlagt på – døde Jokke av en overdose, 36 år gammel. Neste dag skrev Dagbladet at Oslo-rocken hadde «mistet sin fremste profil gjennom halvannet tiår» og «sin kjæreste og mest ekte artist siden midt på 80-tallet». Seks år senere fikk han en 50 meter lang gate oppkalt etter seg – Joachim Nielsens Gang, på Grønland. Om du eller noen du kjenner er i en tilsynelatende håpløs situasjon så nytter det ikke å gi opp. Det finnes alltid noen å prate med, noen som kan hjelpe deg videre. RUStelefonen er tilgjengelig på dagtid, hver dag, og man kan ringe anonymt.

 

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *