Menu

Rock i Norge

 

Rockemusikken kom veldig raskt til Norge. Tidligere tok det rundt et tiår før en musikksjanger kom seg verden rundt og ble populær andre steder enn der den oppstod, men rocken brukte ikke mer enn ett år før den var å høre overalt her i landet. Norge tok imot rockemusikken med åpne armer, og allerede på 60-tallet kom de første norske bandene på scenen. Vi har kanskje ikke hatt internasjonal suksess med våre band, men Turboneger og mange andre er fortsatt å høre på diverse radiostasjoner utenfor Norge. TV og radio skyldes mye av farten bak rockens spredning. Ved hjelp av radiobølger og TV-stasjoner som kunne vise konserter fikk alle og enhver beskue den fremragende, nye sjangeren. Innen noen få år var hele verden hekta, ikke bare Norge.

Rock band live. Band on Stage performing for his adoring fans

Rock around the Clock

Mange rockefrelste mennesker husker dagen da filmen Rock around the Clock kom på kino. Det var langt tilbake i tid, i fjerne 1956. Kinofilmen med rockemusikken i fokus var kanskje en helt vanlig film, og mange gikk på kino som vanlig for å titte på den nye kassasuksessen. Men ut fra kinosalene kom klare rockeelskere. Rockere som ville høre sin nye favorittsjanger så ofte som mulig. Rocken inntok Norge i løpet av noen måneder etter at Rock around the Clock var å se på filmlerretet. Som i mange andre land prøvd staten og en rekke kjendiser å demonisere rockemusikken. Noen gikk så langt til å kalle den for «djevelens musikk». Men dette er bare fordi enkelte folk ikke kan håndtere forandringer noe særlig bra. Rocken ble en hit, og er den dagen i dag en av de mest populære sjangrene i Norge.

Norge var tidlig med på rockebølgen

Allerede på slutten av 50-tallet, så tidlig som i 1959, hadde vi vår egne rocke-konge her i landet. Navnet var Roald Stensby, og mange mener at det er han vi har å takke for at rock ble så raskt akseptert i Norge. Noen går til og med så langt at de kaller ham den beste rockeartisten her i Norden gjennom tidene. Roald Stensby fremførte utenlandske rockelåter, og skapte egne. Han skrev på norsk, men fortrakk engelsk. Denne pioneren innen norsk rock startet en stafett som fortsetter i dag. Norge er et rocka land, og slik vil det være i all overskuelig fremtid.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *