Menu

Karriere som musiker

En karriere som musiker passer ikke for alle. Både ankomst og størrelse på neste lønn kan variere. Du kan også bli tvunget til å gjøre bestillingsverk du ikke er komfortabel med for å betale husleien. Det krever selvdisiplin å være sin egen sjef, og det å være kreativ kan ikke alltid tvinges fram. Likevel finnes det ingenting bedre enn å leve ut sin største lidenskap. En karriere som musiker kan gi deg reiser, opplevelser og bekjentskaper du aldri ville fått i en kontorjobb. Det skader heller ikke å søke om økonomisk støtte.

Studioet, ditt andre hjem

Portrait of rock music singer

Studioet er antageligvis den viktigste faktoren i hverdagen til enhver profesjonell musiker. Om du virkelig vil satse på musikken din kommer du til å tilbringe store deler av dagen din der, både innspilling og miksing er tidkrevende arbeid. Derfor er det viktig at studioet ditt både har det tekniske i orden, at rommet er sikret mot uegnet klang eller forstyrrende lyder utenfra, og ikke minst at studioet er et behagelig og inspirerende sted å arbeide. Trenger du behagelige og praktiske møbler til en overkommelig pris, kan du for eksempel innrede studioet på furniturebox.no. Det kan også være smart å veie både de praktiske og økonomiske fordelene og ulempene ved å bygge et studio hjemme versus å leie et lokale et annet sted. Man kan spare både penger og reisetid på å konvertere garderobeskapet sitt til en mikrofonbås og skrivebordet til et miksebord. Men, bor man for eksempel i et kollektiv eller med partner og barn er ikke dette alltid det mest praktiske.

Få det til å gå rundt

Lever du som en uavhengig musiker, uten en platekontrakt og manager, er du din egen sjef både på godt og vondt. Det første du bør gjøre når jobbene begynner å dukke opp er å registrere et enkeltmannsforetak, slik at du kan fakturere arrangører og oppdragsgivere. Det kan også være lurt å vurdere anskaffelse av en regnskapsfører. Mange musikere fører sitt eget regnskap, men det egner seg ikke for alle. Du burde også være tidlig ute med å organisere deg på andre måter, som å registrere deg og verkene dine hos Tono og Grammo. Da vil du motta en liten sum fra dem hver gang du opptrer offentlig, og hver gang et verk du eier alle eller noen av rettighetene til blir spilt på radio, TV, brukt i reklame, eller spilt offentlig på andre måter. Spillejobber dukker heller ikke opp av seg selv, og de fleste mulighetene kommer gjennom nettverket ditt.

 

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *